Hem Kontakt Om sidan

IQ-test - Kort fakta

IQ är en förkortning för "Intelligence Quotient" eller på svenska intelligenskvot. För att mäta IQ använder man sig av olika typer av IQ test. Testens innehåll kan vara allt från att hitta mönster i figurer och sifferserier till vanlig ordförståelse.

En intelligens eller flera?

En vanlig diskussion inom iq testning är om det bara finns en sorts intelligens eller flera? Forskare och psykologer brukar prata om generell intelligens och olika typer av specifik intelligens som exempelvis verbal intelligens, spatial intelligens eller social intelligens. Iq test består därför ofta av olika delmoment för att täcka av så mycket av en persons intelligens som möjligt. Det finns iq test som mäter allt ifrån verbal förmåga, minneskapacitet, ordförråd, logiskt tänkande till olika typer av spatial förmåga, som exempelvis hur duktig en person är på att hitta olika typer av mönster och lägga pussel osv.

Iq test måste själv testas

För att veta hur många poäng på ett iq test som ger en viss IQ så måste iq testet först testas. Genom att en grupp människor får göra iq testet så kan man sedan statistiskt avgöra vilket testresultat som ska placeras in var på skalan. Exempelvis om 200 personer har gjort ett iq test och bara fyra fick högsta poäng då kan man säga att för att vara bland de 2% bästa så måste man få alla poäng. Testresultatet omformuleras sedan till en IQ skala. Den vanligaste är Wechslers värderingstabell som är normalfördelad och har ett medelvärde på 100.

IQ poäng Intelligensnivå Andel av befolkningen
Under 69 Mycket låg 2,2 % av befolkningen
70-79 Låg 6,7 % av befolkningen
80-89 Under normal 16,1 % av befolkningen
90-109 Normal 50,0 % av befolkningen
110-119 Över normal 16,1 % av befolkningen
120-129 Hög 6,7 % av befolkningen
Över 130 Mycket hög 2,2 % av befolkningen

Föreningar för hög IQ

Detta finns det en rad föreningar för människor med hög IQ. Den vanligaste är organisationen Mensa, som även har en svensk avdelning. Mensa har som medlemskrav att man på ett IQ-test ska ha uppnått en IQ som motsvarar de översta 2 % av befolkningen. Detta motsvarar en IQ över 131. Det finns även andra föreningar som har mycket högre krav. Här följer en lista:

Namn: IQ poäng Andel av befolkningen som platsar
Mensa 131+ 2 på 100
Triple Nine Society (TNS) 148+ 1 på 1000
Mega Society 172+ 1 på 1 miljon
Giga society 196+ 1 på en miljard

IQ föreningar - inte alltid så smarta!

Problemet med alla dessa föreningar är att en sån hög intelligens INTE går att mäta. Det finns flera anledningar till detta, den kanske mest uppebara är att om man ska göra ett test för att hitta den person som är smartast av en miljon människor, då måste man först normalisera iq testet på en miljon människor! Bara att hitta så många männinskor som under samma förutsättnigar för göra det testet är en omöjlighet! Skulle det dessutom råka vara så att fler än en person som får maxpoäng på testet så innebär det att testet inte har förmåga att mäta en sån hög iq. Och OM det skulle vara så, hur vet man att det inte skedde med ren tur? Har inte alla någon gång chansat på ett prov och fått fler rätt än vad de egentligen skulle ha fått... Detta är enkel matematik, något som man kan tycka att medlemmarna i en iq förening för människor med iq över 172 borde förstå... (I verkligheten så har iq test enbart en förmåga att statistisk säkerställa IQ upp till strax över 130, dvs. alla föreningar över mensa är inte så smarta...)Minispel

Regler: Målet är få alla X att förvandlas till O genom att trycka på knapparna i rätt ordning. När en knapp trycks ned så ändras både den knappen och de fyra knapparna runt omkring så planera noggrannt dina drag!


FLER TEST

emo test

Emotest

Ta reda på hur emo du är i detta snabba test!

kärlekstest

Kärlekstest

Gör vårt kärlekstest för att se om du passar ihop med din partner!

superhjältetest

Superhjältetest

Har du oanade superkrafter? Testa och se vilken superhjälte du är!

iqtest

IQ-test

Försök och klara våra iq-test och se om du kan mäta dig med Einstein.

reflextest

Reflextest

Hur snabb är du? Ett enkelt test för att mäta din reaktionsförmåga.

skrivmaskinstest

Skrivmaskinstest

Hur snabbt kan du skriva på tangentbord? Gör vårt snabba test!